top of page

VEEL GESTELDE VRAGEN

 

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen, zie contact.

Waarom moet mijn hond kort als er klitten zijn?

 

Bij achterstallig onderhoud is het compleet ontklitten en/of vachtbesparend kort scheren een langduriger proces en soms pijnlijker voor de hond dan wanneer er regelmatig goede vachtverzorging thuis plaatsvind icm regelmatigere berzoeken aan de trimsalon voor het bijhouden van het grote onderhoud.

 

Het is zwaarder werk voor de trimster EN hond (deze zal veel langer op tafel moeten blijven stil staan), het haar is mede door de klitten vies en poreus geworden waardoor het sneller afbreekt en hierdoor zal het eindresultaat helaas niet optimaal zijn. Ontklit haar zal door slechte kwaliteit haren (poreus) nog sneller weer gaan klitten en vies worden (visieuse cirkel). Al deze argumenten bij elkaar opgeteld is het diervriendelijker voor de hond EN voor u portomonnee voordeliger om een zwaar geklitte vacht kort te laten scheren. Er moet namelijk onder de klitten door geschoren worden en tussen huid en klitten is helaas niet veel ruimte over vandaar dat het gemiddeld met een 3mm scheerkop moet worden gedaan.

 

Wel kunt u kiezen voor een vachtbesparende inkort behandeling = dmv extra prof producten, extra materialen, extra tijd en verschillende technieken zal er gewerkt worden op uurtarief basis zodat er ipv een 3mm scheerkop gebruikt moet worden er zoveel mogelijk lengte gewonnen wordt (hoeveel precies is afhankelijk van hoeveelheid / dichtheid van de klitten, de vachtsoort en gedrag/geduld hond) maar zal varieren tussen de 6mm - 12mm met daarnaast ook zoveel mogelijk ontklitten van kop / oren / staart zodat er nog een kort model aangemeten kan worden ipv rondom van kop tot staart 3mm kort geschoren.

Het is heel zwaar voor de hond en tijdrovend + zwaar werk voor de trimster vandaar dat er met uurtarief gewerkt wordt.

Kijk bij het klittenschema voor de verschillende opties. Deze opties zijn alleen mogelijk icm een complete trimbehandeling!

 

Na de opfrisbehandeling krijgt u advies mee zodat u de ingekorte vacht opnieuw kan laten groeien en op de goede manier thuis leert te verzorgen + regelmatiger bezoek aan de trimsalon voor het grote onderhoud zodat er juist NIET kortgeschoren hoeft te worden en er GEEN extra kosten berekend worden.

 

Alleen in goed overleg waarbij de hond ook van te voren gezien is kan er besloten worden tot een complete ontklitbehandeling. Zo lang de hond dit toelaat en het is nog te doen zonder al teveel ongemak.

Dmv extra prof producten, extra materialen, extra tijd en verschillende technieken zal er gewerkt worden op uurtarief basis. Als dit meer tijd kost dan 2 uur zal de afspraak binnen een paar dagen (bij voorkeur in dezelfde week) voortgezet worden voor weer maximaal 2 uur (dmv vooruitbetaling). 

Het is extreem zwaar werk voor de trimster EN hond vandaar dat de behandeling opgesplitst kan worden.

Zie behandel- en borsteladvies.

 
Waarom is een trimbehandeling duurder dan mijn eigen kappersbezoek?

 

Dit is relatief; bij de kapper zal u voor extra behandelingen zoals model fohnen, verven of permanenten ook al gelijk een stuk meer moeten betalen dan alleen voor wassen, knippen en drogen. Een complete hond behandelen kost veel tijd en dit wordt doorberekend incl 21% BTW (kappers betalen 6%). De complete trimbehandeling is ook uitgebreider dan u eigen kappersbezoek; de nagels worden geknipt en/of gevijld, oren en ogen worden gereinigd, op verzoek worden oren geplukt, op verzoek worden anaalklieren geleegd, de verschillende trimtechnieken duren langer als "standaard kort scheren" of een hoofd knippen bij de kapper. Daarnaast zijn er verschillende soorten vachten, die veel bewerkelijker / dikker zijn als mensenhaar en is er een hele hond vol met haar ipv alleen een hoofdhuid waarbij de mens veel rustiger blijft zitten, meewerkt, niet zal bijten en/of ontlasten ect in de kapsalon.  

Zoals u leest kost de trimbehandeling veel meer tijd en krijgt u er ook veel meer voor dan u eigen kappersbezoek van gemiddeld 20 minuten voor wassen, knippen en drogen.

Vroeger gingen honden ook niet naar de trimsalon, waarom tegenwoordig wel?

 

Vroeger werden de meeste (erf)honden 2x per jaar door de schaapscheerder of veearts kaal geschoren en/of 2x per jaar door de boer met koud water en groene zeep gewassen; wat heel slecht is voor huid en vacht en hierdoor wordt er helaas nog steeds "geroepen" dat honden wassen slecht is maar de producten en technieken van tegenwoordig zijn natuurlijk niet te vergelijken met de klodders groene zeep van vroeger.

 

Deze (erf)honden zaten dan ook vol met vuil en parasieten, daar had de baas verder geen last van omdat de (erf)hond meestal buiten of in de schuur lag en niet in huis kwam (hooguit de bijkeuken). Tegenwoordig is de (huis)hond een onderdeel van het hele gezin geworden en hierdoor leeft de hond niet alleen IN ons huis, maar mag deze vaak ook nog op de bank en soms zelfs in bed verblijven. Dit vereist logischerwijs een andere EN meer hygienischere benadering, zeker met (kleine) kinderen in huis. Daarnaast is het voor de hond zijn gezondheid en comfort ook fijner om zonder parasieten en vies klit/vilt pak door het leven te gaan.

 

Last but not least = tegenwoordig zijn de vachten ook meer en meer op uiterlijk gefokt en hierdoor ook steeds dikker geworden, er zijn ook meer vachtsoorten (mixen van vachttypen / kruisen van rassen) dan vroeger, en deze vachten kunnen echt niet meer zonder onze aanvullende verzorging / behandeling.

Mijn hond wil niet geborsteld worden, wat nu?

 

Waarschijnlijk is de hond er niet als pup al (voldoende) positief mee gesocialiseerd of heeft de hond bv slechte ervaringen doordat er klitten zijn waar de borstel achter is blijven hangen. Samen met de trimsalon kan er een behandelplan worden opgesteld icm met tips om het borstelen op een positieve manier (opnieuw) aan te leren. Ook tijdens de trimbehandelingen zal deze gewenning in eerste instantie wat meer tijd kosten en aangezien ik 1 op 1 werk kan ik de hond tussendoor een paar keer extra pauze geven.

bottom of page