top of page
Opties mbt vachtbesparend inkorten en ontklitten ipv kort scheren

Er zijn vele soorten materialen (borstels, kammen, harken ect) en deze worden op diverse manieren gebruikt bij verschillende vachtsoorten. Tijdens de intake zal ik u advies geven wat het beste materiaal is voor u hond en hoe + hoe vaak u dit het beste kan gebruiken.

 

Ook de frequentie van thuis verzorging (en het aanleren als dat nodig is) zal besproken worden. Net als de frequentie voor bezoeken aan de trimsalon. Doordat er een samenwerking ontstaat tussen thuis en salon verzorging zal u hond er het hele jaar verzorgd bijlopen. De hond zal door deze regelmatige verzorging ook geen of minder stress en/of angst ontwikkelen voor deze behandelingen.

 

Achterstallig onderhoud is vooral een pijnlijke EN negatieve ervaring voor de hond. Het belangrijkste is de vacht zo regelmatig te verzorgen dat er niet of nauwelijks klitten kunnen ontstaan. Daarbij is een puppyvacht vrij makkelijk maar in de pubertijd tijdens de vachtwissel naar volwassen vacht juist weer extra moeilijk.

 

Daarom is tijdig goede socialisatie EN voorkomen van slechte ervaringen enorm belangrijk!

Zeker omdat er steeds meer rassen en mixen worden gefokt om hun prachtige aaibare vacht maar waarbij de (soms zelfs dagelijkse) verzorging thuis vreselijk onderschat wordt (alle beste intenties ten spijt).

1e kolom vertikaal =

U hond is enthousiast / heeft geen problemen met de trimbehandeling, geen extra werk en geen extra kosten nodig EN binnen de normale tijd klaar. De hond heeft binnen de advies frequentie de juiste trimbehandeling voor zijn vachttype gehad zowel thuis als in de salon. Uiteraard zal een enkel klitje niet aangerekend worden.

Voor hond meer ontspannen, voor trimster fysiek minder zwaar en voor baas meest gunstigste in portomonnee.

 

2e kolom vertikaal = 

U hond laat de behandeling nog wel redelijk toe maar af en toe is het toch wel moeilijker om stil te staan vanwege een groter aantal (beginnende) klitten. Om de hond naar u wens te kunnen behandelen cq in model te zetten (zonder 3mm kort te moeten scheren) zal er al wel ontklit moeten worden en dit kost wat extra tijd / producten / materialen / technieken. Hiervoor wordt een toeslag van 10 euro per kwartier gevraagd. Gemiddeld een kwartier tot half uur uitloop in dit stadium.

 

3e kolom vertikaal =

Als de hond het 100% ontklitten in dit stadium nog toelaat OF vachtlengte besparend inkorten icm deels ontklitten (kop, oren, staart) EN u bent bereid hiervoor extra te betalen dan kan er vaak nog wel iets moois van gemaakt worden. Deze behandeling kost alleen wel een stuk meer tijd / producten / materialen / technieken. Hiervoor wordt een toeslag van 10 euro per kwartier gevraagd. Gemiddeld een half uur tot een uur uitloop in dit stadium.

 

4e kolom vertikaal =

Dit is echt een grensgeval van 4mm kort scheren, uithuilen en opnieuw vachtlengte gaan sparen OF vachtlengte besparend inkorten en deels ontklitten (kop, oren, staart); als de hond dit nog toelaat. Er wordt niet meer 100% ontklit omdat dit een te grote belasting is voor de hond qua tijd en gevoeligheid. Uiteraard is ook hier weer meer tijd mee gemoeid vanwege de staat van deze vacht en omdat de hond het na een paar uur echt zat is en minder goed mee zal willen werken. Maar met meer tijd / producten / materialen / technieken kan er nog wel iets van gemaakt worden zonder dat de hond kaal geschoren moet worden (hoeveel winst vachtlengte is afhankelijk van hoeveelheid + dichtheid klitten, de vachtsoort EN geduld van de hond). Dit zal tussen de 6mm en 12mm zijn. Deze fase is alleen op uurtarief mogelijk. Totale tijdsduur afhankelijk van vachttype + gedrag + gewicht + formaat van de hond.

 

5e kolom vertikaal =

Gevalletje compleet vervilt en dat moet helaas wel kort geschoren worden. Ook hier hoeft er met de nodige tijd, moeite en geduld geen 2mm scheerkop onder door maar dat is mede afhankelijk of u daarvoor extra wilt betalen en/of de hond deze vachtbesparende procedure icm deels ontklitten (kop, oren, staart) nog zal accepteren. (hoeveel winst vachtlengte is afhankelijk van hoeveelheid + dichtheid vilt + de vachtsoort + geduld van de hond). Dit zal tussen de 4mm en 10mm zijn. Vilt kan niet meer 100% ontklit worden! Deze fase is alleen op uurtarief mogelijk. Totale tijdsduur afhankelijk van vachttype + gedrag + gewicht + formaat van de hond.

 

Keuzes maken

 

Er zijn dus zeker nog wel keuzes voor u als baas mbt het eindresultaat als er klitten en/of vilt aanwezig is maar niet voor dezelfde prijs als de "goed onderhouden / binnen normale tijd klaar klanten". Het wordt dan meerwerk dmv een toeslag of op uurtarief basis.

 

Ongeacht in welke fase van klitten de hond zit; het is en blijft maatwerk icm vachttype en gedrag hond. Tijdens de behandeling zal ik alles afwegen en een passende keuze maken. Dit kan betekenen dat de hond soms toch meer ingekort wordt dan wenselijk (maar dit scheelt dan natuurlijk ook wel weer in tijdsduur en eindprijs).

Het belang van de hond staat altijd voorop; niet onnodig lang een vervelende en soms zelfs pijnlijke ontklitbehandeling te laten ondergaan omdat de baas het langere haar mooier vind.

Gelukkig groeit haar weer snel aan en krijgt u een behandelplan voor thuis mee om dit in de toekomst te voorkomen! 

 

De goedkoopste optie is zelf een aantal goede materialen en producten aanschaffen om zo tijdig het kleine onderhoud voor u eigen rekening te nemen. En zo eigen tijd te investeren om de hond thuis op regelmatige basis goed te verzorgen (= klitvrij houden + positief socialiseren met deze handelingen). Dit zal in het begin best lastig zijn voor zowel uzelf als ook de hond maar oefening baart kunst. En daarnaast de hond vaker naar de trimsalon brengen voor tijdig groot onderhoud = het beste resultaat binnen normale behandeltijd en normale prijsklasse.

 

Optimale samenwerking tussen baas en trimsalon met als uitkomst een prachtig verzorgde hond het hele jaar door!

 

Mbt volledig ontklitten = als de vachtverzorging thuis en/of frequentie trimsalon afspraken niet verbeteren na 1 of 2 keer dan zal er geen 3e keer meer volledig ontklit worden, u heeft dan nog wel de optie vachtbesparend inkorten natuurlijk. Deze regel is er volledig in het belang van de hond!

 

bottom of page